Plávanie v ére po Moravcovej sa dá utopiť len v 6 dlhých bazénoch

09.03.2013 Bratislava

Bratislava 9. marca (TASR) - Slovenskému vrcholovému plávaniu obrazne povedané trčí nad hladinu vody už len špička nosa a hrozí, že sa utopí. So sarkastickým podtónom sa však dá namietnuť, že ani to nie je také jednoduché, keďže sa ani poriadne nemá kde utopiť. Na celom Slovensku totiž funguje iba šesť krytých 50-metrových bazénov, ktoré môže využiť Slovenská plavecká federácia (SPF) pre konanie národných mítingov.

Infraštruktúra jedného z najpopulárnejších olympijských športov, ktorému pod Tatrami dlhé roky robila skvelé meno 6-násobná najlepšia športovkyňa Slovenska Martina Moravcová, je zúfalá. "Pretlak záujmu verejnosti o bazény, letné aj zimné rastie, žiaľ, priamo úmerne so záujmom o využívanie bazénov klesá počet prevádzkyschopných zariadení pre tento zdravý šport. Počet a stav bazénov na Slovensku je nielenže nedostačujúci, ale skôr alarmujúci. Ročne sa utopí na Slovensku veľký počet ľudí (cez sto - pozn.) a tento trend bude stúpať, ak sa s tým niečo neurobí. Povinný plavecký výcvik na školách už prakticky zaniká, z dôvodu nedostatku bazénov. V Bratislave a Košiciach je jeden 50-metrový krytý bazén! Na celom Slovensku je krytá 50-ka ešte v Poprade, Žiline, Banskej Bystrici, vojenský a pre verejnosť neprístupný bazén v Liptovskom Mikuláši a posledný je v Šali. Spolu šesť 50 m krytých bazénov, kde sa dajú usporiadať preteky iba národnej úrovne, resp. prevádzkovať plavecký šport," ozrejmil pre TASR manažér slovenskej plaveckej reprezentácie Ivan Šulek, podľa ktorého je napríklad v Austrálii vo väčších mestách aj šesť 50-metrových bazénov na jednej ulici a v celom meste ich majú toľko aj v susednej Budapešti. Pritom situácia s 25-metrovými bazénmi nie je o nič lepšia, staré rozpadávajúce sa bazény ledva dokážu prevádzkovatelia udržať v chode a v zimných mesiacoch sú dokonca niektoré uzavreté z dôvodu šetrenia (napr. Senica či Nové Zámky).

"Ak sa chceme porovnávať napríklad s Českom, tak môžeme, ale len s obcami do 5000 obyvateľov, ktoré majú viac 25 m bazénov ako naše všetky krajské mestá, lebo porovnávať väčšie mestá s nami by bolo až nemiestne," dodal Šulek.


Ústup z popredných priečok


Súčasný stav plávania pod Tatrami sa dá vidieť v dvoch rovinách. Prvou je jeho ústup z pozície jedného z najúspešnejších olympijských športov v SR po ukončení kariéry Martiny Moravcovej, ktorá bola v TOP rebríčku svetového plávania, čo sa odrazilo aj v pomalom ústupe plávania z povedomia verejnosti. Druhou je nástup mladej generácie plavcov, ktorá zo skromných podmienok dokáže urobiť mimoriadne výkony. Šulek terajšiu situáciu podrobnejšie charakterizoval:

"Martina Moravcová, dvojnásobná strieborná medailistka z OH medailistka, niekoľkonásobná majsterka sveta a Európy, svetová a mnohonásobná slovenská rekordérka a víťazka Svetových pohárov, bola výsledkom systému, ktorý fungoval ešte za spoločného štátu (ČSSR, ČSFR). Následne v čase jej najväčšej slávy, Martina už ťažila aj z prepracovaného amerického systému a podmienok na štúdium a šport na univerzite v Dallase, ktoré sú so Slovenskom neporovnateľné. Čo sa týka druhej roviny, na Slovensku máme ešte fanatikov, ktorí aj v týchto tvrdých podmienkach dokážu čarovať a dostanú na olympiádu plavcov medzi krajiny, ktorých vlak nám nielenže už ušiel, ale začína nás dobiehať od chrbta. V Londýne boli plavci Denisa Smolenová, Katarína Filová, Katarína Listopadová, Miroslava Syllabová, Tomáš Klobučník, ale aj triatlonista Varga Richard je odchovanec plávania, čo nie je na tento individuálny šport málo a je sa čím pochváliť. Musíme konštatovať, že stále máme dostatok talentov, veď tomu nasvedčuje každoročné prekonávanie slovenských rekordov, vrátane tých Moravcovej. No príkladov ako zanikajú talenty na Slovensku je tiež veľa. Z vyššie uvedenej pätice plavcov po rokoch samofinancovania hľadali iné riešenie všetci piati. Denisa a Katka Filová sú na štúdiu a tréningovom pobyte v USA, Tomáš a Katka Listopadová sú u trénera zvučného mena Dirka Langeho v rakúskom Grazi. Mirka je v Dukle Banská Bystrica spolu s trénerom Ľubošom Križkom a samozrejme si hľadajú cesty a peniaze, ako sa dostať čo najviac dní v roku von zo Slovenska, kde sa o športe viac rozpráva ako koná. Rišo Varga je kapitola sama o sebe, žije a športuje ako tulák väčšinou v zahraničí so svojimi športovými priateľmi z iných štátov, lebo jeho rodičia nemajú dostatok prostriedkov na šport ktorý miluje a je v ňom jednotka a talent. Za týmito plavcami sú už ďalšie mená mladých a perspektívnych ako Podmaníková, Púchly, Světlík, Hájková, Furješová a ďalší, ktorí majú na výber, či pôjdu cestou svojich predchodcov a utečú za lepšími podmienkami, alebo sa uspokoja s tým čo majú na Slovensku a budú plávať maximálne do ukončenia štúdia na VŠ, pričom ich drina bude viditeľná len na úrovni účastníka európskych či svetových podujatí. Dostať sa do finále ME, MS či OH z podmienok aké majú je takmer nemožné."


Ministerstvo schválilo dotáciu


Podľa informácie na webe Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky bola zo štátneho rozpočtu v roku 2012 schválená dotácia (pre športovú reprezentáciu SR, športové talenty a pre vybratých kvalifikovaných športovcov) pre SPF čiastka 384.800 eur (206.700+135.600+42.500). "V porovnaní s minulým rokom sa tešíme, dostaneme viac peňazí a dostali sme sa do prvej desiatky dotovaných športov, ale stále to nerieši potreby našich plavcov. Budeme si môcť dovoliť zaplatiť o nejaké to reprezentačné sústredenie navyše, hradiť plné náklady na vrcholných podujatiach a viac peňazí poskytnúť klubom na činnosť za výsledky, takže si budú môcť dovoliť zaplatiť o jeden, resp. dva mesačné prenájmy bazénov viac ako minulý rok, teda maximálne 4 mesiace ročne. Žiaľ, samotní športovci, ktorí tieto peniaze vyplávali, budú mať na prípravu z týchto peňazí len minimum, lebo sú členmi združení, ktoré ak nebude pre všetkých, zanikne, resp. plavci budú prestupovať z klubu do klubu za lepšími podmienkami. Ale musíme priznať, že pre plávanie sa novým financovaním pohli veci k lepšiemu, samozrejme za podmienky, že dostaneme aj druhú časť sľúbených financií. Môžeme si konečne po rokoch dovoliť jedno základné sústredenie reprezentantov všetkých kategórií, jedno sústredenie pred vrcholným podujatím pre plavcov so splneným limitom, zaplatiť náklady na dva domáce a jeden zahraničný štart reprezentantom SR a kompletné náklady na vrcholné podujatia ako MEJ, MSJ, ME a MS," uviedol Šulek.
 

Vyberte región